Bouppteckning
Måste man göra en bouppteckning?
När en person bosatt i Sverige avlider ska en bouppteckning upprättas. I bouppteckningen antecknas den avlidnes tillgångar och skulder per dödsdagen, vilka juridiska handlingar som förekommer i dödsboet (äktenskapsförord, testamente etc) samt fastställer vilka som är dödsbodelägare. Bouppteckningen är en juridisk handling och fungerar som dödsboets legitimationshandling och visar vem som har rätt att företräda dödsboet. Om boet saknar tillgångar kan man istället upprätta en dödsboanmälan, läs mer.
Bouppteckningsförrättningen ska hållas inom tre månader efter dödsfallet. Handlingen ska sedan registreras hos Skatteverket. Efter registreringen ska, om det finns fler än en delägare i boet, ett arvskifte förrättas.
Det finns inget krav på att anlita en jurist till att förrätta bouppteckning men bouppteckning får inte göras på egen hand av dödsbodelägare, utan kräver två utomstående förrättningsmän. Det är upp till dödsboet att bestämma vem som ska förrätta bouppteckningen. Det kan dock kännas tryggt att låta någon sakkunning utreda vilka som är dödsbodelägare, inhämtar underlag och upplysningar, ser till att tidsfrister hålls samt säkerställer att alla juridiska handlingar som förekommer i dödsboet hanteras på rätt sätt.